Választási információk

Tisztelt Választópolgárok!

Magyarország Köztársasági Elnöke az Országgyűlési képviselők választását, valamint az országos népszavazás időpontját 2022. április 3. napjára, vasárnapra tűzte ki.

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós. A választópolgárok egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének a választókerületükben egyéni országgyűlési képviselőnek, másrészt dönthetnek arról, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országgyűlési képviselők választása során a választópolgárok 106 egyéni országgyűlési képviselőt választhatnak, országos listán pedig 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el.

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azaz 2022. február 12. napján indul. Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez legalább ötszáz ajánlás szükséges, a jelöltek 2022. február 25. napján 16 óráig gyűjthetik ezeket az ajánlóíveken.

Országos listát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet tudott állítani.


Országos népszavazás

Ugyanezen a napon, azaz 2022. április 3. napján kerül lebonyolításra az alábbi négy kérdésben a Magyarország Kormánya által kezdeményezett országos népszavazás.

1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

3.Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

4.Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Az alábbiakban szeretném felhívni szíves figyelmüket a választáshoz kapcsolódó néhány fontosabb tudnivalóra.

  • Azt a választópolgárt, aki 2022. január 26-án a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda 2022. február 11-ig értesítő megküldésével tájékoztatta a szavazóköri névjegyzékbe vételről.
  • Aki csak 2022. január 26-át követően kerül be a település szavazóköri névjegyzékébe, azt a helyi választási iroda tájékoztatja értesítő átadásával vagy megküldésével.
  • Az a választópolgár, aki nem kapta meg az értesítőt vagy azt elvesztette, a helyi választási irodától új értesítőt igényelhet.
  • A választási eljárásról szóló törvény értelmében a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár kérheti
    • a) nemzetiséghez tartozásának,
    • b) szavazási segítség iránti igényének, (akadálymentesített szavazókör, Braille-írásos sablon)
    • c) személyes adatai kiadása megtiltásának
    • bejegyzését a központi névjegyzékbe, illetve a bejegyzés törlését.
  • Fenti kérelmeken kívül lehetőség van a szavazóköri névjegyzékhez kapcsolódóan külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelmet, átjelentkezési kérelmet, illetve mozgóurna iránti kérelmet is benyújtani.

Szavazás külföldön

Aki a szavazás napján előreláthatólag külföldön szeretne élni a választójogával, legkésőbb 2022. március 25-én 16.00 óráig kell kérnie felvételét a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől.

Ha a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően módosítja korábbi szándékát, és mégis Magyarországon szeretne szavazni, legkésőbb 2022. március 30-án 16.00 óráig kérheti a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, hogy a külképviseleti névjegyzékből törölje és vegye vissza a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékébe.

Szavazás Magyarországon a lakóhelytől távol

Aki a szavazás napján Magyarországon, de nem a lakóhelyén tartózkodik, lehetősége van arra, hogy átjelentkezésre irányuló kérelmet terjesszen elő. (Átjelentkezésre településen belül is van lehetőség, azonban a választópolgár ebben az esetben kizárólag a kijelölt, 1-es számú szavazókörben adhatja le szavazatát, illetve ebből a szavazókörből igényelhet mozgóurnát.)

Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek a választás kitűzését követően, legkésőbb 2022. március 25-én 16.00 óráig kell megérkeznie a lakcíme szerinti helyi választási irodához.

Ha az átjelentkezési kérelem benyújtását követően módosítja korábbi szándékát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben vagy más település szavazóhelyiségében szeretne szavazni, akkor az átjelentkezési kérelmét
– 2022. március 25-én 16.00 óráig módosíthatja, vagy – levélben vagy elektronikus azonosítás nélküli elektronikus benyújtás esetén – visszavonhatja,
– 2022. április 1-jén 16.00 óráig – személyes vagy elektronikus azonosítást követő elektronikus benyújtás esetén – visszavonhatja.

Az átjelentkezéssel szavazó választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján és az országos listás vagy nemzetiségi listás szavazólapon szavaz.


Szavazás mozgóurnával

Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be.

A kérelemnek
a) a helyi választási irodához
– levélben vagy elektronikus azonosítás nélküli elektronikus úton legkésőbb 2022. március 30-án 16.00 óráig,
– személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton 2022. április 1-jén 16.00 óráig,
– 2022. április 1-jén 16.00 órát követően elektronikus azonosítással elektronikus úton 2022. április 3-án 12.00 óráig

b) az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel legkésőbb 
2022. április 3-án 12.00 óráig kell megérkeznie.

Szavazókörök

A szavazás napján a szavazóhelyiség 6.00 órától 19.00 óráig tart nyitva.

Bükkszéken működő szavazókör szavazóhelyisége a következő:

Bükkszék 001 szavazókör 3335 Bükkszék, Egri út 7. Faluház (kijelölt)

FONTOS! Szavazni kizárólag érvényes személyazonosságot igazoló okmányokkal lehet. Kérjük időben ellenőrizze okmányainak érvényességét, hogy legyen ideje a lejárt okmányok kicserélésre.

Ha kizárólag a kérelem formanyomtatványára van szüksége, azt letöltheti a
– www.valasztas.hu honlapról,
www.sirok.hu/Közös Önkormányzati hivatal/ Választás 2022 oldalról
www.bukkszek.hu/önkormányzat/választás 2022 oldalról
– személyesen beszerezheti a Siroki
Helyi Közös Választási Irodán Sirok, Borics Pál út 6. szám alatt.

A választási értesítő elvesztése esetén, valamint a szavazóköri névjegyzékhez kapcsolódó fenti kérelmek benyújtásával kapcsolatban ügyfélfogadási időben keressék Osztafin Enikő igazgatási ügyintézőt (tel: 36/561-000/11.mellék).

A választással kapcsolatos kérdésükkel a jegyzo@sirok.hu e-mail címen fordulhatnak hozzánk.

A Helyi Választási Iroda vezetője, elérhetősége:

Vígh Lászlóné jegyző, HVI vezető
Telefon: 06-30-649-3609
e-mail cím: jegyzo@sirok.hu

Sirok, 2022. február 25.

Tisztelettel:

Vígh Lászlóné – HVI Vezető


Letölthető nyomatványok: