4,5 millió forint támogatás fiataloknak, vállalkozás indításhoz

A Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a fiatalok munkanélküliségének csökkentését, a foglalkoztatási lehetőségeik bővülését a vállalkozóvá válás és az induló vállalkozások fejlesztését szolgálóintézkedések révén. A cél elérését a Kormány egyéb más lehetőségek mellett a GINOP-5.1.9. program keretében a vállalkozásindítást és fejlesztést segítőképzéssel, üzleti tervezéssel és a fiatalok által alapított vállalkozások támogatása révén tervezi megvalósítani. Az együttműködés keretében a Kormány vállalja, hogy:

  • jogosult fiatal által alapított egyéni vagy társas vállalkozás projektjét maximum 4.573.800 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig;

A 18-25 év közötti jelentkezőknek az Ifjúsági Garancia Rendszerbe is regisztrálni szükséges, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál regisztrált álláskereső jelentkezők a programba vonáskor – a Támogatási Szerződés MVA-val történő kétoldalúan aláírásakor – más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkezhetnek, életkorukat, lakcímüket a jogosultsági feltételek szerint szükséges igazolni.

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a programban a honlapot, a facebook oldalt és a regisztrációt elindította, a program korábbi tapasztalatai folytán az online adatbenyújtást már az előkészítő tevékenységek alatt is lehetővé teszi. Várjuk az érdeklődők regisztrációit, adatfeltöltését, mely nemcsak fontos, hanem időbelisége meghatározó a kialakuló túljelentkezés kapcsán. Az első kompetenciamérések a régióban 2019. februárjában indulnak. A programba vonás, a fentiekben említett Támogatási Szerződések kétoldalú aláírását követően történik.

A vállalkozásfejlesztési felkészítés, ezen belül a képzés, az üzleti tervkészítéséhez nyújtott tanácsadás, a mentorálás, az egyes szolgáltatások beszerzését megelőző közbeszerzési eljárások időtartama miatt, várhatóan 2020. év első negyedévében indulhatnak.

Bővebb információ a program honlapján, vagy Facebook oldalán található.