A parádi polgármester kavart a legjobban Bükkszéken

Tizedik éve rendezik meg a polgármesterek főzőversenyét Bükkszéken. Idén a megyében maradt a legnagyobb fakanál, vele együtt pedig az első helyezés.

Korán reggel illatozott a bükkszéki óvoda környéke a bográcsban főtt ételektől. A X. Bográcsfőző Versenyre már hajnalban megérkeztek a versenyzők, hogy időben elkészüljenek a legkülönfélébb ínycsiklandó magyar étkek. A főzőversenynek híre ment az egész országban és a határokon túlra is, így a 17 magát megmérető település között ott volt: Gömörpéterfalva, Deresk, Mátraballa, Árpádhalom, Feled, Tarnaszentmária, Parád, Darnya, Kissikátor, Sajórecske, Serke, Egercsehi, Mezőberény, Újbást, Szajla, Csíz és Pécel is.

A rendezvény megnyitóján Zagyva Ferencné, Bükkszék polgármestere elárulta, ahhoz, hogy a rendezvény minden évben létrejöhessen, nagyon sokan a segítségére vannak és támogatják. Juhász Attila, aki visszatérő elnöke a zsűrinek, megosztotta a vendégekkel mi a magyar ételek titka. Gundel Károly szavait idézte: „Végy egy konyhát, amelynek ükapja kaukázusi, dédapja olasz, nagyapja török, sógora osztrák, nagybátyja francia. Keress ehhez egy népet, amelynek jó ínye, fejlett ízlése, és emellett érzéke, kedve van a főzéshez.”

Juhász Attila mesterszakács szerint ahhoz, hogy finom ételek készüljenek, fontos, hogy a hozzávalók minőségiek és magyar földről valók legyenek, valamint elengedhetetlen a fűszerek titkainak ismerete. „A főzés olyan, mint a borivás, minden pillanatát ki kell élvezni és mértékletesnek kell lenni.” – zárta köszöntőjét Juhász Attila. A zsűrizésben részt vett Oravecz Imre Kossuth-díjas költő is, aki mai napig büszke szajlai lakos. A finom étkek kóstolásában Lakatos István, Sirok polgármestere és díszpolgára is segédkezett. A polgármesterek bemutatkozása után Zagyva Ferencné mindegyiküknek nyakába kötötte a kötényt.

– Ez az a nap, amikor mindenki következmények nélkül kavarhat. – zárta viccelődve nyitóbeszédét Bükkszék polgármestere. Amíg a bográcsban főttek az étkek, az érdeklődők különféle előadásokkal csillapíthatták éhségüket. A táncos, énekes programok a színpad elé vonzották a nézőket, egyre kisebbnek bizonyult az óvoda udvara. A rendezvény részeként, kézműves kirakodóvásár, gyermekprogramok, elsősegély bemutatók és egészségügyi szűrőbusz is várta az érdeklődőket. Aki átsétált a Faluházba, megcsodálhatta Koska István különleges Bonsai kiállítását, a legkülönfélébb növényfajokból. Az iskola udvarán Szlovákiából érkezett önkéntes tűzoltó csapat tartott bemutatót.

Az ételek zsűrizésénél aztán, akadt olyan sátor, ahol muzsikaszóval is kedveskedtek a kóstoló bíráknak. Miután mindenki eltelítődött a hamisítatlan magyar ízektől, a birkapörkölttől, a csülkös pacaltól, vagy akár a pincepörkölttől, Zagyva Ferencné kihirdette a verseny végeredményét. A harmadik helyezést a péceliek nyerték el Szőllősi Ferenc Attila polgármester vezényletével, a második helyezett Czipó László polgármester és Tarnaszentmária bográcsgulyása lett, a dobogó első fokára pedig 2014-ben a Mátrai betyárgulyás elkészítésével Parád állhatott fel Mudriczki József polgármesterrel.

Zagyva Ferencné kérdésünkre, mi szerint: mi lehet ennek a rendezvénynek a „receptje”, amivel minden évben sikerül odavonzania a versenyzőket, megosztotta velünk, hogy szerinte a település szépsége, a Salvus víz, a megújult fürdő és a vendégszeretet, lehetnek az „összetevők”. „Azt gondolom, hogy a mai nap is nagyon sikeres volt, még az időjárás is kedvezett – az előző évekkel ellentétben. Nagyon sokan eljöttek és részt vettek a programokon, mindenki megelégedett, sokan gratuláltak. Családias rendezvény, nagyon jó légkörrel, ezért is szeretik az emberek, nem hiába beszélünk a 10. alkalomról.” – nyilatkozta, majd azzal bíztatott minket, akár az is lehetséges, hogy jövőre is összecsapnak Bükkszéken a polgármesterek.
A bükkszékiek ünneplése ezzel nem ért véget, olyan előadókat hívtak a rendezvényre, mint Tarnai Kiss László, Solymos Tóni és végül a Hungariddim zenekar. Aki vásárolt tombolát, hasznos nyereményekkel lehetett gazdagabb, mikrohullámú sütő és porszívó is volt a nyeremények között. Ha még akadt, aki bírta szusszal, a 20 órától kezdődő utcabálon rophatta le a nap közben felszedett kilókat.

forrás : HEOL.hu