Bükkszéki művésztelep immár hatodszor

Öt jeles művész vendégeskedett, alkotott a faluban. Ismét hatékonyak, termékenyek voltak.

A Bükkszéken már jó ismert öt művész (Csetneki József, feLugossy László Mukácsy-díjas képzőművész, Stark István, Vince Ottó szintén Mukácsy-díjas képzőművész és Wrobel Péter) immáron hatodik alkalommal keresték fel a települést, hogy egy héten keresztül alkossanak Vincze István mecénás vendégházában.

A Művésztelep hagyományosan – a művészek által hozott alkotásokból – június 15-én kiállítással indult a Faluházban, szépszámú érdeklődő megjelenésével. Az ezt követő napokban következett az alkotó munka, de a művészek igyekeztek kihasználni a helyi adottságokat, így gyakran felbukkantak a strandon, a sörözőben, a boltban, stb.

A pénteki napon Egerbe látogattak, ahol a Kepes Intézetben éppen zajló kiállításokat nézték meg, többek között az Igazmondók című tárlatot, ahol a Művésztelep egyik résztvevője, feLugossy László is, mint kiállító művész vesz részt. Ezután a belvárosi forgatagban egy kis pihenés, majd belvárosi séta következett.

A Művésztelep 21-én, szombaton kiállítással zárult, ahol szintén szép számmal jöttek helybéli és idegen érdeklődők, többek között az éppen ebben az időben zajló Mátraderecskei Művésztelep résztvevői. Ennek érdekessége és pikantériája, hogy ez utóbbi művésztelep fiatal résztvevőinek egy része a Sárospataki Nyári Szabadiskolán bővítették szakmai ismereteiket és éppen azoktól a művészektől, művésztanároktól, akik a Bükkszéki telep résztvevői voltak.

Elmondható, hogy a művészek ismét hatékonyak, termékenyek voltak – erről sok-sok szép alkotás tanúskodik – miközben jól érezték magukat, egy kicsit felfrissültek és feltöltődtek Bükkszék levegőjével, nyugalmával, az itteni emberek szeretetével.