Látnivalók a környéken

Környékünkön számos látnivalót és túraútvonalat talál, aki itt szeretne megszállni, ehhez próbálunk tippeket és segítséget adni.

Sirok nagyszabású település felújítása részben befejeződött, „védjegye” a siroki vár, a felső vár régészeti feltárás miatt jelenleg nem látogatható. A községben rendezik meg Magyarország legnagyobb motoros találkozóját is minden év júliusában. 2014-ben ugyan ez elmaradt, de 2015ben talán újra lesz Siroki motoros hét.

Recsk szomor sorsú látványossága az 1950 októbere és 1953 ősze között, az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) által működtetett kényszermunkatábor. A mintegy 100 kisebb-nagyobb internáló és munkatábor közül a leghírhedtebb.

Kicsit tovább haladva a Mátrának Parádra jutunk ahol érdemes megnézni a Cifra Istállót, mely kocsimúzeumként is működik az épület mögött pedi lovaglásra is van lehetőség.

Pétervására, mely sokáig az ország legkisebb városaként volt híres is számos látnivalóval büszkélkedik. Itt található Keglevich kastély is mely ma középiskolai kollégium, de fogadja a túristákat is. A közelben érdkességek lehetnek az Ivádi lyukaskő, a Váraszó halastavak és az Istenmezejei „Noé szőlője”-hez tett túrák is.

Egy félórányi autóútra taláható Bükkszéktől Eger, mely Magyarország túristák által egyik leglátogatottabb városa.


sirokivar

Gyalogtúra:

Bükkszék-Siroki vár-Bükkszék
Táv: kb.16 km
Ajánlott térkép: Bükk déli rész turistatérkép (Cartographia 30.sz.)

Bükkszékről elindulva a Piros jelzést kell követni. Elhaladunk a Répásitanya mellett. A Szalokma-völgyön át beérünk Sirokba, ahol rátérünk a Piros, Kék jelzésre, majd rövid idő múltán a Kék jelzést követjük. A Kék jelzésről balra letérünk a Kék + turistaútra, amely a Siroki várhoz visz föl. Jó minőségű aszfaltozott úton haladunk, majd betonúton és a legvégén kövezett út visz föl a várba. A várból csodálatos kilátás nyílik a falura, illetve a Barát és Apáca sziklákra. A várból elindulva a kék jelzést követjük ÉK felé. A Kék jelzésről balra rátérünk a Piros + jelzésre, majd pár száz méter után a Piros jelzésre, amelyen visszaérünk Bükkszékre.


timthumb.php

Kerékpártúra:

Bükkszék-Búzás-völgyi tó-Bükkszék
Táv: 27 km
Ajánlott térkép: A Mátra turistatérképe (Cartographia 14.sz.)

Bükkszékről elindulva Terpes felé vesszük az irányt. Terpesnél a kerékpárúton átmegyünk Szajlára, majd Szajláról Recsk felé vezető úton érjük el a Búzás-völgyi tározót. A tározó szabadon körbekerékpározható. A tótól elindulunk Recsk felé, majd Recsken balra kanyarodva a 24.sz. úton visszatekerhetünk Sirokba. Sirokból pár km kerékpározás után visszaérünk Bükkszékre.