Értesítő – 2024. évi általános választások

A Nemzeti Választási Iroda megkezdte a 2024. évi európai parlamenti, helyi önkormányzati, illetve a nemzetiségi önkormányzati választások értesítőinek postázását. A szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítő a választó személyes adatai mellett tartalmazza annak a szavazókörnek a számát és címét, ahol a választópolgár szavazni jogosult, a szavazás idejét, illetve azt is, hogy a választópolgár melyik választásokon voksolhat.
Az értesítő tájékoztatást nyújt továbbá arról, mely igazolványok bemutatásával lehet szavazni, illetve részletes információkat tartalmaz a választási kérelmek benyújtásáról és a legfontosabb választási határidőkről is.
A NVI 2024. április 19-ig (péntek) küldi meg a választópolgárok számára az értesítőket. Abban az esetben, ha valakihez nem érkezik meg az értesítő, az megsemmisül vagy elvész, a választópolgár a polgármesteri hivatalokban található helyi választási irodától új értesítőt igényelhet. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazáson való részvételnek.

Ajánlás

A HVI Vezetője közleményt adott ki a jelöltállításhoz szükséges ajánlások számáról.
(https://www.bukkszek.hu/választási információk/2024.évi általános választások/jelölteknek)

Bükkszéken a polgármesterjelölt állításhoz 18 ajánlás, önkormányzati kis listás képviselőjelölt állításhoz 6 ajánlás szükséges.

Az ajánlóíveket leghamarabb 2024. április 20-án (szombat) 8.00 órától 16.00 óráig, utána munkanapokon munkaidőben lehet igényelni a Helyi Közös Választási Irodán 3332 Sirok, Borics Pál út 6. szám alatt. Egy ajánlóíven 8 db aláírás gyűjthető. Az ajánlóíveket Sirok, Szajla, és Terpes településeken indulni kívánó jelöltek is a közös HVI-től igényelhetik. Az igényléshez önkormányzati jelöltnek az A4-es nyomtatványt kell használni, amely letölthető INNEN illetve a https://www.bukkszek.hu/választási információk/2024.éviáltalános választások/jelölteknek oldalról vagy papíralapon a Közös Helyi Választási Irodától is beszerezhetők munkaidőben.

Jelöltet bejelenteni a szükséges mennyiségű, érvényes ajánlások benyújtásával a Bükkszéki Helyi Választási Bizottságnál – a Siroki Közös Helyi Választási Iroda (3332 Sirok, Borics Pál út 6.) közreműködésével- folyamatosan, de legkésőbb 2024. május 6-án hétfőn 16.00 óráig lehet. A határidő jogvesztő!

Választási kampány

Választási kampány 2024. április 20-tól június 9-én 19.00 óráig tart.

Információk

A választásokkal kapcsolatos információkat a https://www.bukkszek.hu/választási információk/2024.évi általános választások útvonalon érhetik el.
Továbbá a Nemzeti Választási Iroda https://vtr.valasztas.hu/nyito oldalán böngészhetnek választás típusonként a választási tudnivalókról.